Cercar en aquest blog

divendres, 19 d’abril del 2024

La volta al món en 80 dies

 


IMG_0846Tourdumonde80jours2
1435230314.620.239-www.CortarFotos.com-
L’altre dia deia que aquells que mireu aquest blog veureu que està desordenat. El motiu és fàcil. Estem llegint i comentem el llibre a la Biblioteca (en el Club de Lectura) parlem de tot el que envolta la historia. Geografia, caràcter dels personatges, avenços científics, inclús un bussi del llibre, quasi al principi que tornem a recordar:
(En robant 50.000 lliures al Banc d’Anglaterra). Phileas Fogg és un cavaller anglès que, acompanyat del seu criat Passepartout, vol demostrar a la societat de la seva època que és possible fer la volta al món en només 80 dies. Durant el viatge s’enfrontaran a tota mena d’obstacles (accidents geogràfics, dificultats culturals i de locomoció…), a un inspector de policia que confon Phileas Fogg amb un lladre i, sobretot, al pas de les hores…
“Jo no en sé res -va respondre Andrew Stuart-, però al capdavall la Terra és prou gran.-
Ho era en una altra època.-va dir a mitja veu Phileas Fogg, i després-: us toca escapçar, senyor -va afegir presentant les cartes a Thomas Flanagan.
La discussió es va suspendre durant la partida, però de seguida Andrew Stuart la va reprendre, tot dient: -Com, en una altra època? És que la Terra ha disminuït, potser? -Sens dubte -va respondre Gauthier Ralph-, Sóc de l’opinió del senyor Fogg, La Terra ha disminuït perquè ara es recorre deu vegades més de pressa que fa cent anys, I això és el que, en el cas del qual ens ocupem, farà més ràpides les investigacions. (…)
Veieu com anem avançant país a país, sempre cap a l’Est, i a l’hora anem enrere per recordar o aclarir coses que no enteníem en aquell moment.
En el blog passa al mereix, anem endavant i retrocedim quan és necessari….

Ahir va ser dels dies que millor ho hem passat tots. Anem per la plana 40.
En Phileas Fogg estava completament decidit a anar-se’n.
El vaixell que els havia de dur a Hong Kong sortia al migdia…(…)
Yacht_Sunbeam_RYS
goleta-yasanti-71157030101353566857485055504566x
Goleta  a Barcelona
La volta al món en 80 dies és una de les novel·les més llegides de Verne.
Tal com diu el títol, es tracta d’una història amb unes coordenades d’espai i temps clares.
L’espai és el món i el temps són els 80 dies. A la cruïlla l’aventura: el viatge, la descoberta i el repte.
Es tracta d’un viatge iniciàtic, ple de sorpreses, on l’heroi, com en els contes, haurà de superar tota mena de dificultats. I també, com en els contes, una vegada acabat el viatge, ja no serà mai més altre, haurà crescut, haurà madurat i tindrà més seguretat en si mateix, etc.
És la visió optimista dels avenços científics que permetran a l’ésser humà fer coses impensables com ara guanyar temps, viatjar i fer grans distàncies amb comoditat, etc.
Aquesta revolució dels transports portarà a un coneixement entre cultures i civilitzacions aparentment remotes que es podran conèixer gràcies a la nova concepció de l’espai i el temps.
Al final de la novel·la trobarem moltes d’aquestes preguntes. Algunes d’elles ja les comentem ara entre tots, amb l’ajuda d’un mapa molt gran que hem fet per aquesta ocasió.
El ser gran, el mapa, podem veure on és el canal de Suez.
Preguntem qui el va construir. Contesteu perfectament: Fernando de Lesseps.
1280px-SuezCanalDiagram
Diagrama i secció longitudinal del Canal de Suez publicat a l’Appleton’sMagazine el 186
No sempre parlem del viatge, també ho fem de les coses que es diu el llibre però no les veiem gaire clares.
— Per mi en Phileas Fogg és un home que només va de casa al club. Allà juga i dina… és un personatge enigmàtic, viu tot sol, no té parents, ningú coneix la seva fortuna, és metòdic en els seus actes i sobretot, a assistir puntualment al distingit Reform Club. És allà on passa gairebé tot el dia jugant i no torna a casa fins a la mitjanit. 
Voleu afeixi alguna cosa més. Alguna virtut?….
La majoria en diu alguna de molt encertada….
—Doncs com pot ser que una persona així es decideixi a fer la volta al món. Per què? Per diners? Per què ell estava al corrent dels avanços de la Ciència, i li agradava?
Tots van dir la seva, com sempre!! Quasi tots els vostres raonaments són molt vàlids!
Molt bé, en sabeu molt!!
Els hi dic que aviat farà un any que ens coneixem, m’haguera agradat que hagués sigut molt abans…
–Ella somriu, és molt afectuosa…
Ell em torna a donar la dreça d’una botiga de Manresa on venen jerseis amb l’estelada. 
–Venen més coses, oi?
–Si, clar, però sobretot estelades…
–I tu en vols una, oi?….Doncs aquesta és la dreça!!
Ara recordem els personatges…
CHT135694
Phileas Fogg és el personatge de la societat benestant londinenca que es juga vint mil lliures amb els membres del seu club que el món es pot recórrer, completament, en 80 dies.
Enigmàtic, d’origen incert amb una considerable fortuna, Fogg no té interès en el viatge (en el sentit de conèixer món), sinó en la verificació d’una hipòtesi més o menys científica, aspecte que també mostren altres personatges de les novel•les de Verne. Flegmàtic, excèntric, solitari, meticulós i metòdic, guanya humanitat al final de la narració, encara que en altres llibres parla molt sovint que una de les millors virtuts que té és fer caritat.
imagestyuPassepartout és l’antítesi de Fogg. De tarannà inquiet i actitud extravertida, el servent de Fogg, tot i col•laborar en el projecte del seu amo, sembla que fa tot el possible per dificultar els seus propòsits. És el contrapunt graciós i anàrquic de l’impassible Fogg, i està caracteritzat amb tota la càrrega humana que a l’altre li manca.
Bocamoll, distret, temerari i amb un punt de pallasso, el coneixem pel sobrenom que, segons ell mateix aclareix, “justifica la meva aptitud natural de sortir d’un mal pas”. (jo he llegit en altres llibres que li diuen, «Rossinyol » en el sentit d’eina que serveix per a molts usos).
300px-'Around_the_World_in_Eighty_Days'_by_Neuville_and_Benett_33
Aouda by Alphonse de Neuville & Léon Benett (1873)
La senyora Aouda (a la novel•la) representa la feminitat. Els protagonistes la rescaten quan els bramans, seguint el costum de sacrificar les vídues dels rajàs, estan a punt de matar-la.
Presenta els trets d’una europea culta combinats amb l’exotisme d’una índia de pell blanca, amb domini perfecte de la llengua anglesa i una educació exquisida. No protagonitza mai cap acció durant la travessa, però sempre està a punt d’auxiliar, alleujar i reconfortar els seus companys i salvadors, especialment en Phileas Fogg, de qui s’enamora i a qui es promet en matrimoni.134
El detectiu Fix és, en aparença, el personatge menys extravagant del conjunt. Rep una missió del Govern anglès i es disposa a complir-la, encara que trobi mil i una dificultats.
Representa un altre tòpic d’allò que Verne atribuïa a la manera de ser dels anglesos: tot i la convivència amb els aventurers, i tot i haver compartit moltes experiències amb ells, al final aconsegueix tancar Phileas Fogga la presó quan tornen a Europa. (Verne utilitza sovint personatges com Fix per donar informació als lectors sobre aspectes generals que els protagonistes de la ficció no tenen la possibilitat de conèixer).
Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives .
Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos d’Internet i Wikipedia.

El Vampir

    El Vampir  (The Vampyre) és un relat escrit per John William Polidori, que va néixer a Londres, el 7 de setembre de 1795, i morí a Londr...