Cercar en aquest blog

divendres, 19 d’abril del 2024

La volta al món en 80 dies

 


23841-mapa_1_web-big 3ª

Avui acabem el llibre “La volta al món en 80 dies”, Ha estat magnìfic. Crec que hem disfrutat molt. Vull dir-vos que sou persones entusiastes, que transmeteu  les emocions.  Durant la novel·la us preocupàveu, rèieu, patíeu, tot era de veritat.  M’he  sentit  que  despullàveu més que mai l’ànima, i heu llegit  millor  i més que mai, perquè  llegir a vegades és una actuació, i aquí tot era intens, autèntic. Tinc una admiració enorme per les persones amb autoestima. Estic segur que podem aprendre molt dels llibres que continuarem  llegint després d’aquest. Entre tots ho aconseguirem, amics meus.  Vosaltres sou  la  bondat, l’afecte, l’agraïment, la sinceritat. La veritat.

Moltes gràcies per ser així.

Ara venien uns capítols molt emocionats, els dos últims. Al final vam acabar llegint-lo entre tots.
Els nostres protagonistes encara tenien quatre dies i quatre nits per arribar a Nova York, per agafar el vaixell cap a Liverpool.
Aprofitant que aquell mateix vespre el tren arriba a l’estat de Colorado, un de vosaltres em volia explicar que allà hi ha molts llocs que són rics en mines d’or i de plata.
-Si vols m’ho expliques després, mentre jo preparo el mapa gran del territori, i la resta si vol pot anar continuant amb el llibre, perquè tenim un problema insalvable que no el podem deixar.

Només sabem que tenim un pont malmès i no es pot utilitzar. Està a punt de caure. Què es pot fer?
Haurem de creuar-lo a peu i esperar un tren que ve d’Omaha?

                               EL TREN DELS INDIS

tumblr_mkflb6pnsS1r9m294o1_500

 737812__romance-of-the-old-west_p1024px-The_Mormon_pioneers_coming_off_Big_Mountain_into_Mountain_dell

Buffalo-Bill-con-los-indios-del-Wild-West-Show

Buffalo Bill con los indios del Wild West Show. Foto: DP.

Van passar moltes aventures fins que van arribar a Londres. Els indis, el vaixell que cremaven tot el que podien perquè no els quedava combustible per fer funcionar el vaixell. L’inspector que va fer detenir el Fogg quan va posar els peus a Londres. I al final…Native_American_Chiefs_1865

La raó per la qual va guanyar l’aposta.

índice,jijkl

Com era possible que un home tan precís i meticulós s’hagués equivocat de dia?

Com és que creia haver desembarcat a Londres el dissabte 21 de desembre?

 Ell ho creia així, però no era dissabte, sinó divendres 20 de desembre i només havien transcorregut 79 dies des que va sortir.  A veure si  puc  explicar-ho bé. La raó d’aquest error és aquest: Phileas Fogg, sense sospitar-ho, havia guanyat un dia sobre l’itinerari previst, i això únicament perquè havia fet la volta al món anant cap a l’est, de cara al Sol. Si hagués anat, en canvi, en sentit contrari, és a dir, cap a l’oest, hauria perdut aquest dia.

(Repeteixo), ja que, efectivament, en avançar cap a l’est, anava a la trobada del sol i, en conseqüència, els dies minvaven per a ell tantes vegades quatre minuts tans com  graus creuava en aquesta línia.

 Ara bé, la circumferència terrestre és de 360 graus, i aquests 360 graus, multiplicats per quatre minuts, donen un resultat exacte de 1.440 minuts,  24 hores, és a dir, aquell dia que havia guanyat Fogg sense adonar-se’n. Dit d’una altra manera, mentre anava cap a l’est, va veure com el sol creuava vuitanta vegades el meridià, mentre que per als seus col·legues, que s’havien quedat a Londres, només el va creuar setanta-nou vegades.

Standard_World_Time_Zones

Totes les zones horàries es defineixen en relació amb el temps universal coordinat (UTC), que és el fus horari situat sobre el meridià de Greenwich, que passa per sobre Londres. Com que la Terra gira d’Oest a Est, en passar d’una zona horària a la següent en direcció Est, hauríem de sumar una hora. Si al contrari, passem de l’Est a l’Oest, hem de restar una hora. El meridià 180 °, conegut com a línia internacional de canvi de data, marca el canvi de dia.

Llocs per on va passar
San Francisco.  Ogden.   Omaha.   Chicago.   Nova York.
Fotos
San Francisco
San Francisco
vues-de-new-york-30-600x898

Nova York

images obreros
Resultat d'imatges de Nova York.
Phileas Fogg només sabia que li quedavan menys de 48 hores per arribar a Londres.
liverpool-560x390
Liverpool
Londres
23848-8_londres_fin_web-big 10
Un viatge per l’espai i el temps
Webs de referència Biografia de Jules Verne (Wikipedia)
Context històric del viatge (Què passava al món el 1872)
Fusos horaris (Aplicació interactiva per visualitzar els fusos horaris)
Guía del mundo (Anuari geogràfic i polític de tots els països del món)
Recursos adicionales
Ajuda de Google Earth La vuelta al mundo en 80 días” Versió íntegra de la novel·la de Jules Verne
Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives . Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos d’Internet i Wiquipèdia.

El Vampir

    El Vampir  (The Vampyre) és un relat escrit per John William Polidori, que va néixer a Londres, el 7 de setembre de 1795, i morí a Londr...