Cercar en aquest blog

divendres, 19 d’abril del 2024

La volta al món en 80 dies

 49083003Aquest dilluns passat abans de posar-nos a llegir, l’Anna, la vostra monitora, va dir si els semblava bé que repartíssim un full a cadascú on hi havia fet jo mateix unes vint preguntes. No era cap examen, no en fem mai, no és una classe de res, venim tots a llegir i passar-ho bé. Tan sols és perquè recordem entre tots que hem llegit els dies anteriors. Tot si val: Consultar-ho entre tots, mirar el llibre o posar la contestació que li sembli bé. Després ja en parlarem.

Les preguntes són d’aquest tipus.
10) Quin combustible feien servir els ferrocarrils en aquesta època?
Carbó? Gasolina? Gas? Electricitat? Gasoil? Potassa de les mines de Sallent i Balsareny?
5) En quants dies han de fer la volta al món com a màxim?
En 79 dies? En 90 dies? En 80 setmanes?, en 80 dies?
15) Com es diu la ciutat italiana des d’on parteix el vaixell?
Brindisi? Roma? Florència?
16) A quina ciutat de l’Índia es dirigeix el vaixell?
A Bombai? A VomVai? A Vombai? A Bomvay?
2) Com es diu l’autor del llibre que estem llegint?
Sou molt llestos -vaig dir amb alegria!!-, la meva companya Teresa, que s’ha unit a tots nosaltres, també li va fer gràcia…
Els que van posar el nom de l’autor, no tots  van dir Jules Verne, sinó el nom de qui que va fer aquesta versió. Àngel Burgas.
Bé, de fet no té més importància, això serveix per començar ha fer comentaris, sobre això o altres coses sempre relacionades.
Què volt dir, Mr si  l’escrivim abans d’un nom d’home? Mister
Exactament, vol dir Senyor Phileas Fogg.
Què us sembla que PhileasFogg, volt fer la volta al món i no té problemes amb ningú i ho soluciona tot, i en canvi ara no podem anar enlloc. Tot són tanques, soldats que no ens deixen passar ni anar d’un lloc a l’altre.
Que no hauria de ser d’aquesta manera, no hi ha dret!
Molt ben dit. Sembla que la humanitat no hàgim après res. Recordeu quan llegíem Anna Frank, i dèiem el mateix dels nazis?…
Bé, si us sembla bé quan vulgueu podem començar.
Perdó, tenien dues preguntes pendents. Una era què és “El Tròpic de Càncer” i l’altre què “un tifó”
“Aquella nit van creuar el tròpic de Càncer. L’endemà, a primera hora, el patró estava preocupat perquè s’acostava un tifó” (…)

El tròpic de Cáncer és el tròpic de l’hemisferi nord. Es denomina “de Càncer” perquè ja fa molts anys que s’adonaren que el dia del solstici, als tròpics, el Solil·luminava el fons dels pous. En aquelles dates, a l’hemisferi nord, el Sol estava a la constel·lació de Càncer, i d’aquí ve el seu nom. Realment avui està a la constel·lació de Gèmini, molt a prop de la vora que la separa de Taure. Si avui haguéssim dedonar-li nom l’establiríem com a Tròpic de Gèminis. 
  
El tifó és una depressió tropical, una violenta borrasca que es genera en zones pròximes als tròpics. El terme tifó no és més que una denominació local. És equivalent a un huracà (Carib), un baguío (Filipines) o un willie-willie (Austràlia). Són depressions tropicals molt violentes i responsables de devastadores inundacions. Una escala internacional en mesura la intensitat: cinc graus que depenen de la velocitat del vent en el radi d’acció de la borrasca, de 110 a més de 300 quilòmetres per hora. No s’ha de confondre un huracà o un tifó amb un tornado, fenomen que es forma associat a violentes tempestes fora de l’àmbit tropical.  (…)                                                                                                         

Mestrestant, el Carnatic havia sortit de Hong Kong(…)   

yokohama-560x373
Yokohama
6a0120a63133fc970c017ee960b6cd970d-800wi
Hong Kong
20090510_Shanghai_Yuyan_6573
Xangai
1024px-Taktshang
convent budista

I ara rumb a Amèrica

Fogg havia recorregut la meitat del globus terraqüi
Era el 23 de novembre i el rellotge de Passepartout tornava a marcar l’hora exacta.
No l’havia canviat i,  per tant, duia l’hora de Londres.
 Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives . Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos d’Internet i Wiquipèdia.

El Vampir

    El Vampir  (The Vampyre) és un relat escrit per John William Polidori, que va néixer a Londres, el 7 de setembre de 1795, i morí a Londr...