divendres, 7 de desembre de 2012

“Les catedrals del cotó”

Les catedrals del cotó
Aquet matí he acabat de llegir  el llibre “Les catedrals del cotó”  de Francesc Cabana (Proa 2008). A estat gràcies al senyor Miquel Cartisano , del blog“Tot Barcelona. No és el primer llibre que em deixa. D’ell ja he llegit un parell molt bons, relacionats amb “La revolució d’Astúries del any 1934”, Llibres que crec ja estan des catalogats. Amb ell hi ha prou que sàpiga que estàs interessat per un tema i de seguida el tens a les mans.
“ Les catedrals del cotó”  És una molt bona crònica novel•lada de la Catalunya (especialment de Barcelona) que va del 1876 al 1905.
El Vapor Vell
Van ser 30 anys de puixança i peripècies al voltant de la revolució Catalunya (principalment la indústria tèxtil) amb la creació de fàbriques i colònies on la classe treballadora hi vivia les 24 hores del dia, també de l’arribada del ferrocarril al Berguedà i al Ripollès (per al transport de la producció d’aquestes comarques al port de Barcelona), va ser l’època de la fil•loxera, de l’Exposició Universal de Barcelona, de les lluites obreres, de la guerra de Cuba, de la bomba al Liceu, del enllumenat elèctric a les grans ciutats, de la creació de la “Caja de Pensiones para la Vejez”, etc.,
L’autor fa una revisió, a través de 30 capítols, d’aquests i molts altres esdeveniments que van marcar la fi del segle XIX i l’inici del XX, molt ben documentada en la premsa de l’època (Diario de Barcelona, La Tralla, La Campana de Gràcia, l’Esquella de la Torratxa, i altres).

La burguesía emprendedora  catalana

La història de la burgesia d'aquest país és absolutament apassionant. Molts ho han dit, i Francesc Cabana ho demostra en aquesta obra que és, de fet, una represa i ampliació de l'anterior La burgesia catalana, publicada l'any 1996. Com indica el títol, Cabana centra el seu interès en la burgesia que té una activitat amb incidència social, que ha contribuït a transformar el país, que ha suplert amb esforç la manca de recursos naturals del país i que, en alguns casos, ha aconseguit crear empreses innovadores de primer nivell a escala europea. Es tracta d'una aventura de dos segles que té milers de protagonistes: banquers, industrials, comerciants, presidents d'institucions... alguns d'ells amb biografies ben interessants. La burgesia emprenedora arrenca amb els pioners de mitjan segle XIX i arriba fins a la crisi econòmica dels nostres dies. El lector hi trobarà informació sobre les caixes d'estalvi, les companyies aèries, la novíssima burgesia i els grups familiars més rellevants de la nostra actualitat econòmica. Uns índexs de noms i d'empreses contribueixen a fer d'aquesta obra no tan sols una lectura interessant, sinó també una eina de consulta imprescindible.
Cotó
Aquesta crònica l’he trobat molt interessant ja que aquest període de la nostra història col•lectiva em fascina molt especialment.

I aprofitant l'avinentesa, us deixo unes  fotografies de la ciutat de Barcelona de uns cent anys enrere. Es fa difícil reconèixer alguns paisatges, però d’altres, si no fos pel trànsit que s’ha 
multiplicat desproporcionadament, són perfectament identificables.

Escut Universitat de Barcelona

 BARCELONA 1900 PLAZA DE TOROS EL TORIN demolida en 1944 
Any 19001900),Considérations sur le concepte de la mode dans l'art (Barcelona
Enciclopèdia. Cat 
serà retirada a petició


Carrer d'Aragó.


Fotos cedides del bloc de Mari Trini Vilches.

Moltes gràcies Xalana construïda als tallers de la MTM a Barcelona1900-1915www10.gencat.cat serà retirada a petició
Estació de França a finals del sigle XIX
4 comentaris:

Miquel ha dit...

Salut ¡¡¡ jejeje...un bon llibre , si senyor...

Eastriver ha dit...

Per a mi és també una època històrica molt interessant. Apasionant, doncs és una època en què les coses varen començar a canviar de cop, i on es van produïr també moltes agresions als treballadors, en el més pur estil de l'època; però aquests treballadors, just en aquella època, van començar a gestar una consciència de classe. Potser per això, perquè posa les bases d'un món que ara es comença a ensorrar, em sembla tan interessant.

Recordo que la primera vegada que vaig visitar una col-lònia tèxtil em van explicar que les ràdios estaven prohibides, per tal que no arribessin a la colònia les idees que començaven a circular per Europa. Afortunadament ara això ho tenim guanyat...

Josep ha dit...

Salut, Miquel, y tanto quees un buen libro.

Josep ha dit...

Aquest llibre de documentació és el segon dels tres que forma la col·lecció. No és la típica novel·la dels treballadors d'una fàbrica tèxtil. És la història dels successos que van ocórrer en poc temps a Catalunya.Està explicada d'una manera que atrapa de seguida, per la velocitat que
passaven les coses, sobretot a Barcelona . Tractaré d'aconseguir els altres dos.
Val la pena.
Una abraçada.