Cercar en aquest blog

diumenge, 13 de desembre del 2015

Joan Barril: la veu tranquil•la / Joan Barril: la voz tranquila






El periodista i escriptor Joan Barril va morir el 13 de desembre de 2014, ara fa un any. El recordem amb 14 reflexions seves.


1. «Fer les coses a casa i amb les nostres pròpies mans significa una bandera contra la mala industrialització i l'amoralitat del fer servir i llençar.»

2. «El petó no es roba. El petó se sembra i creix. El petó llargament somiat ens fa sentir el gust de les platges després de la soledat. El petó té gust i l'identificaríem entre molts altres petons. De petons se'n fan molts, però hi ha petons extraordinaris que no es busquen, sinó que es troben.»

3. «L'amor etern no té sentit, perquè l'amor ve quan ve i se'n va quan se'n va. Ens cau al damunt com una pluja tropical i se'ns esmuny d'entre els dits quan volen retenir-lo. L'eternitat està renyida amb la mateixa idea de l'amor... l'amor ha de brollar en el desert sentimental de la vida quotidana.»

4. «La vida és com el tren. Quan anem en tren, si el tren va molt ràpid, el paisatge el veiem com si fos una mena de paleta confusa. Si va més a poc a poc, ens fixarem en el rostre de la gent que ens està mirant. I ens adonarem que sempre, a totes les vies, hi ha algú que saluda.»

5. «Una cançó d'amor no ho és mai quan s'estima, sinó quan es recorda... Sense cançons d'amor no tindríem paraules d'amor i no sabríem desembarassar-nos de sentiments que a vegades necessiten paraules que serveixin de pont entre el desig i la carícia...»

6. «L'amor, en realitat, potser no és estimar sinó estimar-nos... ens sentim més satisfets dels rituals de l'amor que no pas de l'amor en ell mateix... I allà ens quedem. Tancats amb una joguina que sempre acaba jugant amb nosaltres.»

7. «Necessitem l'amor per donar-lo o per rebre'l? Estimem l'altre o ens estimem a nosaltres quan ho diem?»

8. [sobre el seu pare] «Noranta anys és quasi un segle. Per aquestes mans que em busquen la cara cada setmana i que s'amorren a la tassa de cafè, hi han passat els moments més difícils d'aquest segle. Una llibertat desconeguda i una república, uns trets i uns bombardejos, i la sensació que hi ha germans aterrits al front de Terol o que cauen en la retirada cap a Barcelona.»

9. «Quan ens donem la mà, assegurem-nos que sempre serà nostra. I que tant servirà per a la invenció d'objectes com per a l'exploració de les carícies.»

10. «Perquè la llàgrima eclosioni es necessita un temps propici, un aire de malenconia, de dubte, de grans decisions o de grans decepcions.»

11. «Pots canviar de llengua, de país, nacionalitat, de dona, de sexe, però mai no pots dir aquest fill ja no és el meu fill. Sempre ho serà.»

12. «I aleshores se'ns mor Adolfo Suárez i enmig de tants discursos i admiració no s'ha previst que Suárez substitueixi un Generalísimo. Com a molt se li ha posat el nom de l'aeroport de Madrid. [...] Perquè Suárez pugui pujar al cel no li fa falta tenir un aeroport. I perquè els homes comuns recordem els llocs, val més cenyir-nos a la geografia que no pas a la història.»

13. «Saber de futbol equival a convertir en ciència exacta una activitat en què l'atzar, l'habilitat i la força valen el mateix.»

14. [sobre els tràmits per demanar un certificat d'empadronament] «Això és el govern d'una ciutat: gent que ens compta i que ens atén. Els alcaldes passen, però aquest somriure de la funcionària de Sarrià-Sant Gervasi ens reconcilia amb la política pràctica del dia a dia. Poques vegades un se sent tan pròxim a la democràcia en només dos minuts de paperassa.»

 Justo Molinero entrevista Joan Barril:



Traducción
 

El periodista y escritor Joan Barril murió el 13 de diciembre de 2014, hace un año. Le recordamos con 14 reflexiones suyas.



1. «Hacer las cosas en casa y con nuestras propias manos significa una bandera contra la mala industrialización y la amoralidad del usar y tirar.»

2. «El beso no se roba. El beso se siembra y crece. El beso largamente soñado nos hace sentir el sabor de las playas después de la soledad. El beso tiene gusto y lo identificaríamos entre otros muchos besos. De besos se hacen muchos, pero hay besos extraordinarios que no se buscan, sino que se encuentran. »

3. «El amor eterno no tiene sentido, porque el amor viene cuando viene y se va cuando se va. Nos cae encima como una lluvia tropical y se nos escurre entre los dedos cuando quieren retenerlo. La eternidad está reñida con la misma idea del amor... el amor debe brotar en el desierto sentimental de la vida cuotidiana. »

4. «La vida es como el tren. Cuando vamos en tren, si el tren va muy rápido, el paisaje lo vemos como si fuera una especie de paleta confusa. Si va más despacio, nos fijaremos en el rostro de la gente que nos está mirando. Y nos daremos cuenta que siempre, en todas las vías, hay alguien que saluda. »

5. «Una canción de amor no lo es nunca cuando se ama, sino cuando se recuerda... Sin canciones de amor no tendríamos palabras de amor y no sabríamos desembarazarnos de sentimientos que a veces necesitan palabras que sirvan de puente entre el deseo y la caricia ... »

6. «El amor, en realidad, quizá no es amar sino amarnos... nos sentimos más satisfechos de los rituales del amor que de el amor en sí mismo... Y allí nos quedamos. Cerrados con un juguete que siempre termina jugando con nosotros. »

7. «Necesitamos el amor para darlo o para recibirlo? Estimamos el otro o preferimos a nosotros cuando lo decimos? »

8. [Sobre su padre] «Noventa años es casi un siglo. Por estas manos que me buscan la cara cada semana y que se amorran a la taza de café, han pasado los  momentos más difíciles de este siglo. Una libertad desconocida y una república, unos disparos y unos bombardeos, y la sensación de que hay hermanos aterrados en el frente de Teruel o que caen en la retirada hacia Barcelona. »

9. «Cuando nos damos la mano, asegurémonos de que siempre será la nuestra. Y que tanto servirá para la invención de objetos como para la exploración de las caricias. »

10. «Para que la lágrima eclosione se necesita un tiempo propicio, un aire de melancolía, de duda, de grandes decisiones o de grandes decepciones.»

11. «Puedes cambiar de lengua, de país, nacionalidad, de mujer, de sexo, pero nunca puedes decir ese hijo ya no es mi hijo. Siempre lo será. »

12. «Y entonces se nos muere Adolfo Suárez y en medio de tantos discursos y admiración no se ha previsto que Suárez sustituya un Generalísimo. Como mucho se le ha puesto el nombre del aeropuerto de Madrid. [...] Para que Suárez pueda subir al cielo no le hace falta tener un aeropuerto. Y para los hombres comunes recordamos los sitios, mejor ceñirnos a la geografía que a la historia. »

13. «Saber de fútbol equivale a convertirse en ciencia exacta una actividad en la que el azar, la habilidad y la fuerza valen lo mismo.»

14. [sobre los trámites para solicitar un certificado de empadronamiento] «Esto es el gobierno de una ciudad: gente que nos cuenta y que nos atiende. Los alcaldes pasan, pero esa sonrisa de la funcionaria de Sarrià-Sant Gervasi nos reconcilia con la política práctica del día a día. Pocas veces uno se siente tan cercano a la democracia en sólo dos minutos de papeleo. »

 Justo Molinero entrevista Joan Barril:

 

Siempre procuro dar la referencia editorial, y espero que se entenderá que lo hago desde la admiración y con ánimo de recomendarles -no con ningún ánimo de lucro, obviamente, ni con intención de perjudicar los derechos de nadie, todo lo contrario-.
http://catorze.naciodigital.cat/noticia/1868/joan/barril/veu/tranquilla
  Si en algún caso se detecta en este post conflicto de copyright o de cualquier otro tipo, agradeceré que me lo hagan saber y  lo suprimiría inmediatamente. Muchas gracias


8 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Està molt bé, però jo sí que crec que l'amor és etern.

Josep ha dit...

Tens raó, Helena, i a més no se perquè diu això. Sembla que no tingui relació amb la resta de reflexions.

Tot Barcelona ha dit...


13. «Saber de fútbol equivale a convertirse en ciencia exacta una actividad en la que el azar, la habilidad y la fuerza valen lo mismo.»

Creo que nadie sabe de futbol. Sólo hay pregoneros con menor o mayor audiencia, dependiendo del equipo por el que suspire.
Salut

Josep ha dit...

Pues por aquí va la cosa, Miquel.
Salut.

xavier pujol ha dit...

Sabia comunicar. Sabia trobar la paraula justa. La infal·libilitat no és pròpia dels humans, i ell ho era.

Josep ha dit...


Tens raó, Xavier. Com ella ell ja no hi ha ningú més. Llàstima, no s'ha pogut recollir el que va deixar sembrat. Ja no tenim el Cafè de la República.

Rodericus ha dit...

Un periodismo amable, una crónica sosegada, una filosofía comprensible y cercana.

Irrepetible. Se le echa en falta.

Un abrazo

KRT ha dit...

L'escoltava sovint, en Barril. El trobo a faltar, certament. Gràcies, Josep, per recordar-lo.

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...