Cercar en aquest blog

divendres, 13 de juny del 2014

Bosque - Lo meu idioma



Tomàs Bosque (1948)
Lo meu idioma

Lluït i blanc és lo meu idioma,
fet de música i combats,
en centúries passades de paraules.
De lluny mos ve la veu a gola
i anomenem les plantes i animals
en encertades lletres heretades.
Escriure, no escrivim encara prou:
mos van furtar les plomes fa vuit segles.

Diuen los que no ho saben tot,
i els que en saben ben poc,
que esta llengua és basta.
Oh! Per favor, savis de cagalló,
opineu si voleu, arremangueu-vos
i descobrirem les vostres misàries.

—Vols dir, amic cantautor,
que el vostre chapurreau de l'Aragó
és clara llengua, és català del bo?
—Així mateix, respectable senyor,
veniu només al Guadalop,
i els camperols d'allí,
sens cap esforç,
vos donaran una lliçó.

(1978, revisat 2009). De Melodia provençal. Poesia, música i prosa. Associació Cultural del Matarranya, Institut del Baix Cinca i Centre d’Estudis Ribagorçans, membres d’Iniciativa Cultural de la Franja, 2010. Aquest poema va ser  publicat abans a Memòria de la set (1993), Joglars de frontera (1997) iRoda la mola (2009).





Tomàs Bosque Peñarroya, nascut a la Codonyera (Matarranya, Baix Aragó), és un poeta, prosista i cantautor en castellà i català: aquest idioma que avui alguns, perquè no sigui dit que és «català del bo», pretenen que es digui Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental, o LAPAO. El seu llibreMelodia provençal és molt interessant: el recomano.




Crec que és un poema adient per a aquesta setmana en què reivindiquem l’Escola Catalana.







http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/140613_Muriel_Casals.mp3Descarrega-te'lCasals respon al Papa que la unió de Catalunya i Espanya és “forçosa”13/06/2014

140613_Muriel_Casals
La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, replica al papa Francesc que la unió de Catalunya amb Espanya va ser “forçosa per unitat militar”. Avui, el pontífex defensa en una entrevista a La Vanguardia que “la secessió d’una nació sense un antecedent d’unitat forçosa s’ha d’agafar amb pinces”. D’altra banda, Casals assegura que el mastegot del Consell d’Estat a la Llei Wert “dóna força” a Som Escola perquè la manifestació de demà sigui “massiva” i fa una crida a desacatar la LOMCE: “S’ha d’obeir el que diu la llei d’aquí”.
Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, també ha dit que:
- [Respon al papa] “És el nostre cas, [el d'unitat forçosa]. Justament, estem celebrant els 300 anys d’aquesta unitat forçosa per derrota militar. Té raó, s’han de mirar un a un.”
- “Sí, [el mastegot del Consell d'Estat a la Llei Wert] és una victòria i és una derrota a l’altre costat.”
- “Això dóna força a totes aquestes entitats que ens manifestem per consolidar el model català que funciona, no a les intervencions foranes que volen fer malbé aquest model.”
- “És inconcebible el que fa Wert amb l’educació. Però no li surt bé.”
- “Esperem que [la manifestació] sigui molt massiva. Però no preveiem una manifestació grossíssima com les que comencem a estar acostumats en aquest país.”
- “El que volem demostrar és que la societat catalana està al costat dels professionals de l’ensenyament, que passen per moments difícils, que estan fent sacrificis.”
- “Aquests professionals necessiten saber que tenen tota la societat al costat.”
- “El que demanem és que s’apliqui la llei aprovada per amplíssima majoria al Parlament de Catalunya, hi ha un consens molt gran i aquesta és la llei que s’ha de complir. Si aquesta llei entra en contradicció amb unes normes que venen de les institucions espanyoles, s’ha d’obeir el que diu la llei d’aquí.”
- “El que em molesta és que el Sr. Wert digui als pedagogs en quina proporció s’han d’utilitzar les dues llengües.”
- “És responsabilitat dels directors de cada centre veure en quina proporció s’ha de reforçar el castellà.”
Jaume Sastre, activista, també ha dit que:
- “Ahir va ser un dia molt dur. Avui estic una mica millor, però bé. Continuo tenint mal de cap. Resistint.”
- “Fins quan? Veurem si el president Bauzá fa cap moviment.”
- “Avui tinc una reunió amb l’equip mèdic que em segueix.”
- “A partir dels 45 dies hi ha risc de conseqüències irreversibles.”
- “No, [ningú del Govern balear s'ha posat en contacte amb mi].”
- “No em puc queixar. Hi ha hagut molt de suport, cobertura mediàtica a les Illes i aquests dies també cobertura internacional.”
- “Jo no vull humiliar el president de la meva terra. Però Bauzá fa el mateix que Rajoy: no escolta. Tenen un dèficit de cultura democràtica. Entenen que dialogar és un acte de debilitat. Quan per mi aquesta manca de diàleg és un acte de feblesa. No tenen arguments. Un acte de manca de democràcia.”

11 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

El papa ha dado solo una opinión, puede ser errada, pero es su opinión.
Omniun Cultural es una asociación subvencionada con miles y miles de euros, si no recuerdo mal lleva este año 570.000.
Yo discrepo de las asociaciones subvencionadas con dinero público.
Un abrazo fuerte
salut

Josep ha dit...

Miquel, a mi ya me gusta que de su opinión, ya entiendo que no puede conocer todos los problemas que tenemos por que haya un Bauzá en Baleares y un Wert para todos. Y menos lo que el centralismo ha hecho en Valencia, y en La Franja. Por esto esta bien que alguien se lo diga. Este Papa si lo entenderá!
Òmnium Cultural, aparte de la aportación de los socios, seremos unos 40.000, no se cuando dinero recibe de otros lugares. De todas formas en todos los lugares donde se quiere mantener su cultura tendrá un coste u otro. Si alguien se llena los bolsillos tampoco lo se.
Es como defender el castellano a través del Instituto Cervantes, que por si sola un mundo. Quien sabe lo que nos cuesta y si alguien se llena los bolsillos. A mi la verdad es que si protegen el castellano no me importa su coste.
Dice el mismo Instituto que: “El Instituto Cervantes es la institución pública creada por España en 1991 para la promoción y la enseñanza de la lengua española y de las lenguas cooficiales y para la difusión de la cultura española e hispanoamericana. Está presente en 86 ciudades de 43 países en los cinco continentes”. Pero no lo hace con las pequeñas, al contrario.
Miquel, solo defiendo nuestra lengua, queriendo las demás. Egoísta que es uno, Miquel.
Buen fin de semana.

Salut.

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Crec que les paraules de la Muriel son encertades i ben dites. No diu res que no sigui veritat i ho fa, com sempre, amb gran respecte. Ningú es pot sentir ofès pel que ella l’hi diu al Papa.
El que no podem es seguir tolerant que la nostra llengua, la nostra essència, sigui menyspreada de la manera que ho ha esta sent. Bauza, Wert... dona igual com es digui, tots son i fan el mateix.
Exemple de Jaume Sastre haurien de prendre molts d’ells.

KRT ha dit...

Jo com a ciutadà català VULL que el meu govern, amb els meus impostos, subvencioni la promoció de la llengua i la cultura catalana.

Òmnium té 40.000 socis (jo en sóc un) i es finança majoritàriament per les nostres aportacions. Rep subvencions, sí. El 2013 la subvenció havia de ser de 950.000 euros, però l’entitat HI VA RENUNCIAR:

http://www20.gencat.cat/portal/site/portaldogc/menuitem.c973d2fc58aa0083e4492d92b0c0e1a0/?
vgnextoid=485946a6e5dfe210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&appInstanceName=default&action=fitxa&documentId=643110&language=ca_ES

http://www.omnium.cat/ca/noticia/omnium-ha-renunciat-a-la-subvencio-de-la-generalitat-aquest-2013-7405.html%0A

Amb els seus recursos, Omnium va pagar 1/3 dels 400.000 euros que va costar l’acte dels castellers a Europa del passat dia 8; l’altre terç s’ho van pagar les colles castelleres i el tercer terç va sortir d’un finançament Verkami on van participar 3.000 donants:

http://www.ara.cat/politica/Muriel-Casals-campanya-Catalans-polemica_0_1153684754.html

Aquest any 2014, l’Instituto Cervantes rebrà dels pressupostos de l’Estat 110 milions d’euros:

“El Instituto Cervantes tendrá una dotación presupuestaria en 2014 de 110,45 millones de euros, lo que representa un aumento del 26,6% respecto a los del año anterior, según el proyecto de Presupuestos Generales presentado hoy en las Cortes. El año pasado, el Instituto recibió 83,77 'kilos' y el anterior, 97,23.”

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/09/30/cultura/1380551593.html

Ja em cansa de veure com es qüestiona contínuament la calderilla que reben les coses de Catalunya i no protesten pel que es gasta l’Estat en la jardineria de les ambaixades, o en la despesa militar, o en la Casa Reial, o en moltes altres institucions que ara em fa mandra d’enumerar.

https://sites.google.com/site/gironaindependencia/2013-0204-l-estat-no-estalvia-en-ambaixades

https://www.diagonalperiodico.net/global/22525-gasto-militar-ha-crecido-tres-veces-sobre-lo-presupuestado.html

La subvenció a l’Institut Cervantes m’està molt bé, perquè amb els meus diners defensa el castellà i jo hi estic totalment d’acord. Els seus estatuts diuen que ho fa també amb les altres llengües cooficials, i estic convençut que així ho deu fer. Gràcies, Josep.

Relatus ha dit...

Tant de bo les accions de protesta serveixin per alguna cosa. Aquest assumpte fa mitja por

Josep ha dit...


Saps que passa, Bruixeta, que per a ells això no els importar res. Tot el volen és que es parli el Idioma del Imperio. I se'n fotem del senyor Jaume Sastre, perquè és més important la ignorància del Bauzá i del Wert.
Ens hem de plantar, Núria.
I les paraules de la Muriel son encertades i ben dites, clar que si.
La seva llengua ens atropella, quan en realitat ens hauria d'ajudar.
Que llegeixin a Machado! [..] Castilla miserable...

Una abraçada.

Josep ha dit...

KRT, gràcies a tu per portar tanta documentació sobre els diners d'Òmnium i del Instituto Cervantes. Jo no sabia aquestes xifres perquè crec que la cultura no té res a veure amb els diners. I si per un part com per l'altre, ja gent que se'n aprofita jo no ho se.
L'únic que se, i ho dic amb orgull que una bona herència dels pares va ser que ells també eren socis igual que nosaltres continuem sento.

El que se segur és que duran tota la meva vida només he vist que ens foten les bufetades per tot arreu, sempre!

Arriba un punt que ja dius que val més dir prou i planter-se.

La vaga de fam del senyor Jaume Sastre, els hi hauria de caure la cara de vergonya.

Moltes gràcies

Josep ha dit...


No se si serveixen per alguna cosa, Loreto. Pensa que aquestes notícies no arriben a Madrid, llavors per a ells deixa de ser un problema, i per l'altra part la majoria d'espanyols i de aquí també no ho entenen. No poden tindre por, sencillament ens defensem del que ens volen robar
Una abraçada.

KRT ha dit...

D'un tuit que ha rebotat P. Rahola: "Los catalanes se manifiestan cantando y tocando la flauta, y piensan que nosotros, nación de conquistadores, les vamos a hacer caso". És com es veuen, conqueridors, i com ens veuen: esclaus.

xavier pujol ha dit...

El Papa que es dediqui a pensar més en els pobres i els febles. En el cas Catalunya-Espanya, és evident que el feble és Catalunya i l'opressor l'Estat Espanyol.
I pel que fa a la llengua, l'Estat Espanyol inverteix massa esforços (també econòmics) per acabar amb el català. Òmnium fa una gran tasca i la Muriel és una gran presidenta.

Fita

Josep ha dit...


KRT, això que dius de que són conqueridors no cal que ho digui aquest senyor i que la Rahola li contesti. És veritat que hi ha sud-americans que diuen la Madre Patria, però la majoria, per ells som conqueridors i no ens poden veure. Només fa falta llegir blocs d’aquella gent. I dintre del Estat Español igual. Per el que sembla només es la “lengua del Imperio la que es bona”
http://www.publico.es/espana/332913/en-espana-el-andaluz-es-la-lengua-del-inculto

Moltes gracies.

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...