Cercar en aquest blog

diumenge, 23 de febrer del 2014

la Festa dels Traginers de Balsareny


Antigament, la Festa dels Traginers de Balsareny també tenia lloc per la festivitat de Sant Antoni, el dia 17 de gener; com a mínim així es troba documentat des de les darreries del segle XIX i fins i tot en recuperar-se la festa, després del forçat parèntesi que va suposar la Guerra Civil, el 17 de gener de 1940.
La població de Balsareny era un lloc de pas obligatori en el camí que comunicava les planes de la Catalunya interior amb les elevacions pirinenques i pre-pirinenques i amb el sud de França, i els traginers utilitzaven aquest camí que voreja el riu Llobregat per passar-hi les mercaderies. Els jocs, les curses i les competicions que s’hi organitzaven en motiu de la benedicció dels animals degueren ser l’origen del què actualment és la Festa dels Traginers.
Ja a primers del segle XX a la festa s’hi troben presents alguns actes tradicionals que arribaran fins avui, però no serà fins el 1943 quan la festa va agafar l’estructura definitiva amb els seus elements definitoris que conserva encara actualment. Així, a banda de la missa amb la benedicció dels animals hi trobem la cavalcada, amb el banderer i els dos cordonistes, la correguda (que abans es feia a la carretera i d’ençà del 1964 es fa a la pujada del Castell), el joc de les anelles i el ball de Sant Antoni.



Actualment la festa se celebra cada any el diumenge de Sexagèsima, el diumenge de la setmana abans del Carnaval, per bé que els primers actes lúdics tenen lloc dissabte al vespre i consisteixen en un ball, el correfoc i el cercatasques. El diumenge, dia central de la celebració, destaquen els actes esmentats relacionats amb la festivitat de Sant Antoni i tot d’activitats paral·leles amb un rerafons històric i folklòric com poden ser la mostra d’eines de pagès, el ferrament i l’esquilada de bestiar i altres antics oficis relacionats amb els animals. A primera hora s’ofereix la torrada del traginer, i durant tot el matí es pot visitar el mercat, taverna i rebost del traginer.










13 comentaris:

Quinta Sinfonia ha dit...

Molt maco. Comparto en mi facebook!

Tot Barcelona ha dit...

Algo tradicional para no perderse ¡
Por muchos años .
salut

Josep ha dit...

Quinta Sinfonia. Por lo que decias el otro dia ya conoces la Fiesta. Si quieres más fotos solo tienes que decirmelo. Muchas gracias.
Un abrazo.

Josep ha dit...

Miquel aqui aun se hace más tradicional al participar todo el pueblo de la Festa. Es muy bonito, no solo es la cabalgata. Muchas gracias.
Salut.

Alfonso Robles Motos ha dit...

Gracies Josep. M’he emocionat mirant les fotos. El cartell del Rebost, el que imagino que es per dintre, la torrada. Tot m’ha portat records inoblidables.
Es una festa on la historia de un poble es fa realitat i la que tothom, de alguna manera, viuen i la gaudeixen.
Gracies de nou y una fort abraçada

Relatus ha dit...

He visitat el castell un parell de vegades, tinc pendent la festa dels traginers. Potser l'any vinent!

xavier pujol ha dit...

Si a vegades costa mantenir les tradicions, encara és més difícil si hi ha animals.

Per molts anys als Traginers de Balsareny.

Fita

Josep ha dit...

Loreto, no se quan hi vas anar de visita, m'egüera agradat que fos en aquestes dades, Ara sí que es gaudeix aprenent. Són gent de Balsareny que fan teatre.

http://elsmarus.blogspot.com.es/

Una abraçada

Josep ha dit...

Alfons, aquest any hi havia més gent que mai. A mi ja m'atabala tan "follón" És preciós i ha més veus la feina tan ben feta que fan tots durant tot l'any. M'agradaria que poguessis vindre, de veritat. Moltes gràcies per tot.

Una gran abraçada.

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Les tradicions s’han de cuidar i més quant son boniques com aquesta. No conec Balsareny, però m’apunto la data de la festa dels Traginers per mirar de venir-hi l’any vinent. Tant el meu marit com a mi ens encanta anar a fires i festes populars d’arreu de Catalunya.

KRT ha dit...

Alerta, Bruixeta, que les dates són variables.

La Festa dels Traginers es celebra sempre el dissabte i diumenge que litúrgicament es coneix com a Sexagèsima; per entendre'ns, el cap de setmana abans de Carnestoltes.

Carnestoltes (Cinquagèsima) és sempre el cap de setmana abans del dimecres de cendra, que és quan comença la Quaresma, 46 dies abans de Pasqua; i Pasqua cau el primer diumenge de lluna plena de la primavera.

L'any 2015, si no m'erro, els Traginers seran el 7 i 8 de febrer, Carnaval el 14-15 de febrer, i la Pasqua el 5 d'abril. Una abraçada!

Josep ha dit...

Hola Bruixeta, En KRT té tota la raó. Els Traginers no tenen un dia fix en el calendari. Ell ho explica molt bé i jo també ho dic en post.

Llàstima que hagis d'esperar tant de tems. És una Festa preciosa, no val perdre-la de vista.

Una abraçada

Josep ha dit...

Xavier, tens raó, és molt difícil mentenir aquesta tradició, a part que val molts diners durant tot l'any. Portar els animals i carros des de molts punts de Catalunya hi ha vegades de França és una despesa tremenda. I pensa que tot el poble aquests dia s'hi volca.
Una abraçada.

Anne Frank

  Annelies Marie Frank , més coneguda com Anne Frank (12 juny 1929  – març de 1945), fou una adolescent alemanya jueva nascuda a Frankfurt d...