Cercar en aquest blog

divendres, 27 de desembre del 2013

serrat, 70 anys//serrat, 70 años

CATALÀ

1967
El 1967 vaig gravar el meu primer Long play. Amb aquestes cançons i una guitarra vaig treure el cap a l'ofici de cantar. Van ser la carta de presentació del meu primer concert al Palau de la Música Catalana, el primer d'abril d'aquell any. Aquest grapat de cançons van emigrar amb mi a Madrid a sonar en els "40 Principales" de Tomás Martín Blanco i van treure el cap a TVE, que aleshores no era la primera sinó l'única, al programa " Noche del Sábado ". Vaig ser teloner de The Shadows i ningú es va preocupar d'aclarir que el noi de la guitarra cantava en català.

Segurament, en algun teleclub d'Espanya algú creuria que cantava en “polaco

Joan Manel Serrat


CASTELLÀ
1967
En 1967 gravé mi primer Long  play. Con estas canciones una guitarra me  asomé al oficio de cantar. Fueron la carta de presentación de mi primer concierto en el Palau de la Música Catalana, el primero de abril de aquel año. Este puñado de canciones emigraron conmigo a Madrid  a sonar en los “40 Principales” de Tomás Martín Blanco y se asomaron a TVE, que  por aquel  entonces no era la primera sino la única, en el programa “Noche del Sábado”. Fui telonero de The Shadows y nadie se preocupó de aclarar que el chico de la guitarra cantaba en catalán.
Seguramente, en algún teleclub de España alguien creería que cantaba en "polaco".
Joan Manel Serrat






21 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

LP en castellano ; mediterraneo
LP en catalán; Para el meu amic
Letras en castellano : aquellas pequeñas cosas, Lucia..Mediterraneo, Pueblo Blanco
.

Tiene letras muy , muy buenas...


Mari-Pi-R ha dit...

Siempre me ha encantado, son estupendas sus canciones, gracias por recordarlas en esos días.
Aprovecho para darte un buen año 2014 lleno de buenas cosas para ti.

Josep ha dit...

Miquel,de jovenes nos habiamos conocido, pero cada uno seguia su camino.
Si he puesto estas canciones es porque yo estaba allí. Es el Casino la Alianza del Poble nou. Entre discos y cd, creo que las tengo todas. Es fantástico.
Salut.

Josep ha dit...

Creo,Mari-Pi-R, que no hay una sola canción que no diga algo de algún sentimiento particular. Es admirable.
Gracias por estar aquí.
Feliz año.

sentir1907 ha dit...

No hay palabras para describir la trayectoria de Serrat , para mí es el mejor cantautor que nos ha dado este país .
Los discos que dedicó a Machado y Hernández..... colosales .
Saludos ¡¡¡¡¡

KRT ha dit...

Tinc encara els seus primers singles. El primer, de 1965 (Una guitarra, la mort de l'avi...); el segon, de 1966 (Ara que tinc 20 anys, El drapaire, Sota un cirerer florit, Quan arriba el fred); el tercer, de 1967(Cançó de matinada, Paraules d'amor, Les sabates, Me'n vaig a peu); el primer LP (1967, amb les mateixes cançons dels singles, més La tieta, Cançó de bressol, Els vells amants, Els titelles) i el segon LP, de 1968, amb Cançons tradicionals. L'havia vist cantar en directe diverses vegades, amb Pi de la Serra, Guillermina Motta, Josep M. Espinàs i Miquel Porter, quan ell era un noiet de 20 i pocs anys (i jo menys)... Quins temps aquells! Ara, tot just fa 10 anys que feia 20 anys que feia 20 anys que tenia 20 anys. Felicitats i per molts més! I atu, Josep, gràcies!

Alfonso Robles Motos ha dit...

Josep, Serrat es únic i em sembla que no es coneixi del tot si no es coneixin les seves cançons en català. Encara recordo el primer concert en Catalunya, a Manresa, ja ho havía escoltat a Murcia, i vaig sortit meravellat de les seves cançons catalanes. Com diu Sentir pot ser el millor, encara que jo coloco al Lluís Llac i a Mª del Mar Bonet al seu costat. Llàtima que per ells, els anys tamné pasan.
Una abraçada

xavier pujol ha dit...

La Nova Cançó va ser una de les millors coses que ens passà (i encara dura) als catalans. I J.M. Serrat, és sens dubte un dels seus millors mestres.

Fita

Rodericus ha dit...

Ha sido la banda sonora de mi vida, y creo que tengo por aquí casi toda su discografía.

Una de mis favoritas : "Aixó s´esta ensorrant".

Salut !!

Josep ha dit...

José Manuel, yo no se si es el mejor porque ya sabes que en estas cosas cada uno tiene su preferido, pero tanto aquí como en muchos paises como Argentina o Méjico realmente lo adoiran. Las canciones de Machado y Miguel Hernández son el "no va más" pero fíjate si ha cantado poesias de grandes poetas:Miguel Hernández, Antonio Machado,Rafael Alberti, Mario Benedetti, Joan Salvat-Papasseit, Josep Vicenç Foix, José María Fonollosa, Eduardo Galeano, Joan Barril, Luis Cernuda, Tito Muñoz, Luis García Montero, Federico García Lorca, Y seguro que me dejo alguno más, porque estos te los digo de memória.

Un abrazo.

Josep ha dit...

KRT, aquestes joies ja cal que les mimis!! D'aquestes que cites antigues jo em quedo amb totes, de debò, però ..." Sota un cirerer florit " És sensacional!
Avui dia pocs s’atrevirien a cantar aquesta cançó, podria semblar gairebé ridícula pels tems tan poc lírics que passem.

Moltes gràcies!!

Josep ha dit...

Alfons, hi ha un Serrat per a cada ocasió, o diverses cançons tant en català com en castellà per a cada ocasió. Fins i tot et pots prendre la llibertat d'agradar-te alguna i canviar-la per una altra semblant o totalment al revés. "Paraules d'amor", aquesta magnífica cançó d'amor jo la canviaria per "Marta", que gairebé va passar desapareguda, i no passaria res. I "Mediterraneo" per "Plany al mar". És a la inversa, o la segona part de "Mediterraneo".
Tant de bo la bona gent d'Espanya conegués o tractés de traduir (encara que no sigui el mateix), les cançons catalanes. A Argentina i Mèxic es fa. I jo ho he fet per més d'una ocasió.
Si tingués de triar un cantant, et diria que em resulta difícil. Serrat, Lluís Llach, M ª del Mar Bonet i Raimón també per a cada ocasió. Després d'un concert de Llach vaig sortir a cops de porra, i en canvi del Serrat omple el cor.
Una forta abraçada.

Josep ha dit...

Xavier, abans de res donar-te les gràcies per haver vingut.
Sobre la Nova Cançó totalment d'acord,però jo crec que falta un gran homenatge i de veritat a la gent de la Nova Cançó, amb els Setze Jutges i d'altres que no formaren part d'aquest moviment però si aportaren les seves lletres i música en un moviment que fou molt important pel país. I gent de la "chanson" francesa que fou la inspiradora d'aquest moviment. Més endavant altres han continuant cantant en català. , Els Setze Jutges es van començar a dissoldre a la fi de la dictadura. És veritat que van rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca en favor de la cultura i la llengua, i Maria del Mar Bonet va aprofitar l'avinentesa per criticar l'escassa promoció de la cançó catalana alhora que Guillermina Motta es va queixar del tardà atorgament del guardó quan dos dels setze integrants ja havien mort: Miquel Porter (2004) i Delfí Abella (2007).
Salutacions.

Josep ha dit...

Rodericus, yo toda su discografia no la tengo entera, pero sus libros y sus letras si. Mis favoritas quizá todas, por una razón u otra.

Una abraçada

Mariaisabel ha dit...

Ja 70 anys, el nostre Noi del Poble Sec!! Com passen els anys i això vol dir que si ell en té 70, nosaltres aviat els tindrem. Varen tenir una joventut junt amb el Joan Manuel.
Felicitats, Joan Manuel!
Molt bon post, Josep.
Feliç Any
Mariaisabel

Josep ha dit...

Sí que ha passat el temps, però per a tu "Ara que tinc vint anys" Jo encara recordo quan el vaig conèixer en "Las guitarras" un bar musical del teu barri, a prop del metro de Fontana. Erem molts que del "Estudiantil" anàvem allà.
Maribel, de Serrat hi ha una cançó per a cada sentiment, teu i de tots. Fins per a la "Senyora Francis". Nosaltres encara tenim moltes primaveres per seguir escoltant- lo.
Cuida't molt.
Una abraçada i

Helena Bonals ha dit...

L'any 74 jo tenia tres anys! M'agrada molt Serrat.

Josep ha dit...

Helena, amb tres anys no se m'acut cap cançó seva per dedicar-te perquè pels "petits" no en va fer cap. Només "El ball de la civada" però aquesta no val.
A mi hi ha moltes que no són molt conegudes i m'agraden, si vols escoltar aquestes, potser també siguin del teu gust: "Sota un cirerer florit". "Cançó per a en Joan Salvat Papasseit" i una altra però és molt trista: "De mica en mica",
Un cas a part és "Marta",realment preciosa.

Bon any!!

Relatus ha dit...

No és de la meva època, l'any 74 no havia nascut, però conec moltes de les seves cançons i també versions de les seves cançons. Bon any, Josep

Josep ha dit...

Loreto, les primeres són de l'any 65 a mi m'agraden totes, i si en castellà tingués que triar alguna seria a part de Miguel Hernández i Machado, "Pueblo blanco" i " Mi niñez".
Bon any!!

Hada Isol ♥ ha dit...

70 años! que grande Serrat! todas sus canciones me encantan y cuando te conoci Josep se ampliaron porque las que eran en catalán las desconocía,paraules d'amor es la que más me encanta,la verdad que es un gran cantante y por sobre todo una gran persona!

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...