Cercar en aquest blog

dimecres, 27 de novembre del 2013

Montserrat Caballé y España



CATALÀ I CASTELLÀ
Ho sento molt. M'he equivocat una vegada més. Jo estava convençut que Montserrat Caballé és una senyora catalana, que ho és, però que sempre que jo l'escoltava parlant de Catalunya semblava que era l'única cosa que portava al cor. Bé, m’he equivocat, igual que vaig equivocar-me amb el senyor Miguel Delibes. al ""manifiesto por una lengua común"
Montserrat Caballé és una persona gran, relativament propensa al sentimentalisme. Ja es veu en les seves darreres aparicions públiques. Que ara es conegui un acte de fa un mes i mig on declarava el seu amor a Espanya i a la unió espanyola no ha de semblar estrany. Estrany seria tot el contrari. Montserrat Caballé mai no ha deixat de proclamar el seu espanyolisme. No podem dir el mateix d’altres personalitats catalanes. Quan van repartir-se els títols de catalans universals, ella va acceptar el seu, perquè és catalana i universal. Però sempre dins de la concepció unitària espanyola. I això s’ha de respectar.
No podem muntar grans escarafalls cada vegada que un català diu que també se sent espanyol. De cara al futur -i qui aquí signa vol un futur lliure i independent- ja és hora que comencem a avançar sense que calgui que tothom s’adscrigui a una banda o l’altra. Perquè igualment, passi el que passi, haurem de conviure.
La vergonya de Montserrat Caballé i tants d’altres és la seva espanyolitat de cor i la seva andorraneïtat de butxaca. Això sí que és vergonyós, sobretot en una època on gent com ella haurien de servir d’exemple. Potser la diva de l’òpera podria demanar la nacionalitat andorrana. Suposo que la hi donarien encantats. És clar que llavors no seria ni catalana ni espanyola, seria una andorrana universal. I això potser no li agradaria tant.
Mentrestant, acostumem-nos al fet que hi ha catalans que se senten espanyols, per la causa que sigui. Aquests catalans -i tota la resta- un dia o altre votarem. I haurem d’acceptar les regles democràtiques derivades de la votació. Comença a ser una mica avorrit que la baralla dialèctica es redueixi a no escoltar l’altre, i a anar per la via del tu ets dels meus o no. I si no ho ets, estàs contra meu.
Intentem apujar una mica el llistó de la discussió, sisplau. No em cansaré de repetir-ho: Un referèndum d’autodeterminació amb votacions positives de més del 90% com va donar-se Eslovènia el 1991 no el tindrem mai. Aquell resultat va permetre els eslovens de plantar cara a la federació iugoslava. Nosaltres, vista la patètica impossibilitat dels polítics per posar-se d’acord, no hi arribarem ni de lluny, a un resultat així. Per tant, cal sumar tant com es pugui. Cal aconseguir que tants catalans castellanoparlants com es pugui votin que sí.
I en aquest sentit, també cal convèncer un català que se sent espanyol que li interessa votar que sí, perquè no hi perdrà res, al contrari. I en qualsevol cas, encara que voti que no, aquest català que se sent espanyol ha de poder viure sense problemes en una Catalunya independent. Perquè aquesta Catalunya independent ha de poder-se fer en positiu. Si ho basa tot en l’antiespanyolitat cometrà un gran error. Primer, perquè serà poc pràctic i segon perquè provocarà dilemes innecessaris en la meitat de la població catalana.
CASTELLÂ
Lo siento mucho me he equivocado una vez más. Yo estaba convencido que Montserrat  Caballé es una señora catalana, que lo es, pero que siempre que yo la escuchaba hablando de Cataluña parecía que era lo único que llevaba en el  corazón. Bueno, me he equivocado, igual que me equivoqué con el señor Miguel Delibes. en el "manifiesto por una lengua común"
Montserrat Caballé es una persona mayor, relativamente propensa al sentimentalismo. Ya se ve en sus últimas apariciones públicas. Que ahora trascienda un acto suyo de hace un mes y medio donde declaraba su amor a España y a la unión española no debe parecer extraño. Extraño sería todo lo contrario. Montserrat Caballé nunca ha dejado de proclamar su españolismo. No podemos decir lo mismo de otras personalidades catalanas. Cuando se repartieron los títulos de catalanes universales, ella aceptó el suyo, porque es catalana y universal. Pero siempre dentro de la concepción unitaria española  Y eso se debe respetar.
No podemos montar grandes aspavientos cada vez que un catalán dice que también se siente español. De cara al futuro -y quien aquí firma quiere un futuro libre e independiente- ya es hora de que empecemos a avanzar sin necesidad de que todo el mundo se adscriba a un lado u otro. Porque igualmente, pase lo que pase, tendremos que convivir.
La vergüenza de Montserrat Caballé y tantos otros es su españolidad de corazón y suandorranidad de bolsillo. Eso sí es vergonzoso, sobre todo en una época en que gente como ella debería servir de ejemplo. Quizás la diva de la ópera podría pedir la nacionalidad andorrana. Supongo que se la darían encantados. Claro que entonces no sería ni catalana ni española, sería una andorrana universal. Y esto quizá no le gustaría tanto.
Mientras tanto, acostumbrémons al hecho de que hay catalanes que se sienten españoles, por la causa que sea. Estos catalanes -y todo lo demás- un día u otro votaremos. Y tendremos que aceptar las reglas democráticas derivadas de la votación. Empieza a ser un poco aburrido que la pelea dialéctica se reduzca a no escuchar al otro, y a ir por la vía del tú eres de los míos o no. Y si no lo eres, estás contra mí.
Intentemos subir un poco el listón de la discusión, por favor. No me cansaré de repetirlo: Un referéndum de autodeterminación con votaciones positivas de más del 90% como se dio Eslovenia en 1991 no lo tendremos nunca. Aquel resultado permitió a los eslovenos hacer frente a la federación yugoslava. Nosotros, vista la patética imposibilidad de los políticos para ponerse de acuerdo, no llegaremos ni de lejos a un resultado así. Por lo tanto, hay que sumar tanto como se pueda. Hay que conseguir que tantos catalanes castellanohablantes como sea posible voten que sí.
Y en este sentido, también hay que convencer a un catalán que se siente español que le interesa votar que sí, porque no perderá nada, al contrario. Y en cualquier caso, aunque vote que no, este catalán que se siente español debe poder vivir sin problemas en una Cataluña independiente. Porque esta Cataluña independiente debe poderse hacer en positivo. Si lo basa todo en la antiespañolidad cometerá un gran error. Primero, porque será poco práctico y segundo porque provocará dilemas innecesarios en la mitad de la población catalana.




fotos y videos de internet, serán retirados a petición.
el primer paragrafo es de vivències
 


20 comentaris:

sentir1907 ha dit...

Bueno el respeto y la tolerancia es lo bonito , tu mismo lo has dicho , hay que respetarla si se siente catalana y española .
No por ellos los no sentís España se sentís más catalanes que aquellas personas que siente su comunidad autonoma y su pasís como es el caso de esta gran diva .
Y te digo esto por una vez ví en un programa dos políticos discutiendo sobre este tema .
Y el separatista decía al otro que no lo era que los que no quieren la independencia que se vayan de catalunya , y el no separatista decía ¿ quien eres tu de echarme de catalunya , si soy catalán como tu ?
Bueno aquello fué un show....
Lo que no sabía era lo de Andorra ¡ jejej
Saludosssssssssssss ¡¡

Tot Barcelona ha dit...

La Sra Motnserrat tiene su residencia en Andorra. Eso debería ser suficiente para darte a entender que los impuestos no los paga en España, ni en Catalunya.
La Sr Montserrat se hizo con el Liceo, poniendo a su marido de gestor y vetando todo aquel que le hacía sombra. hay que leer a Alfredo Kraus y Vitoria de los Ángeles y nos enteraríamos de que va la misa de la Sra Caballé.
La Sra Caballé hizo trieto con Pavaroti y Carreras, vetando al primero y no dejándolo cantar en el Liceo..
En fin..ella es muy catalana..pero la pasta no la pone aquí.
Salut

Josep ha dit...

Hombre, José Manuel, es que es un show por parte de estos que lo dijeron. Vamos a poner el caso de Escocia que parece que ellos si se separan. Allí nadie puede imaginar una cosa de estas, como le van a decir a un escoces que se vaya porque el ha votado No.
El caso que yo planteo no es de indenpendencia si o no. Es el caso de la gente que llora mucho por España y luego su dinero lo pone en otros lugares. El caso de Julio Iglesias por ejemplo es uno de ellos . España, España, pero vive fuera y aqui no deja un duro.
Saludos.

Josep ha dit...

Si, Miquel,esto ya lo conocia, lo que pasa que hubiese sido muy largo de explicar. Es de vergüenza. Yo la tenia por una mujer que cuando hablaba, para ella lo primero era Catalunya, incluso cuando le dieron el título de catalana universal seguia igual, y ahora de repente leo que en Aragón hace una declaraciones al revés. Cada uno puede ser lo que le parezca mejor, total no dejará de ser lo que es, pero por lo menos si tan española se siente, como yo creia que se sentia muy catalana, el dinero que no se lo lleve. que ni tu ni yo nos vamos ni a Andorra ni a Suiza.
Claro quetampoco es la única, pero por lo menos que se calle.

Salut.

Helena Bonals ha dit...

Que bé estaria obtindre el 90% dels vots a favor del sí!

Josep ha dit...

És clar,Helena, però els dos casos no són iguals, com tampoc ho són Escòcia i Espanya. En uns llocs hi ha democràcia i en altres no.

sentir1907 ha dit...

Pues sí ahí si te doy la razón con lo de Julio Iglesias .
Hay que ser un poco al menos profeta en tu tierra , y sí no digo que no quiera a su país el julio iglesias pero..... , llevas toda la razón.
Saludos otra vez ¡¡

Rodericus ha dit...

Has fet un bon plantejament del tema.

El assumte de tindre el calés depossitats a Andorra mitjançan un certificat de residencia que pot comprarse sense gaire esforç, es molt illustratiu de com la mentalitat d´algú cambia a mesura que puja el saldo del seu compte corret.

Tan mateix que la espanyolissima Arantxa Sanchez-Vicario, que també va possar part de la seva fortuna al petit dles Pirineus, fora de l´abast de la Agencia Tributaria.

Els diners no tenen patria ni senyera, tret del simbol de la divisa.

Jo soc un nou convérs a la causa independentista, pero mes por motius pragmatics que no pas d´identitat.

Seria fantastic engegar un nou país sense el vicis originals de la "democracia" espanyola. Sense partits politics que han esdevingut un negoci per els seus dirigents, sense cientelisme.

Aixecan las bases d´una autentica democracia participativa, on puguer tenir sota contról a la classe politica, i on las decissions del temas que ens afectin a tots, es puguin pendre sense interessos aliens ni mesquins.

I si ens tenan que fer fora de la UE, que ho fagin.

Salutacions

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Toda la razón la tienes querido JOSEP, muy interesante y justo todo lo que explicas.


Y el anuncio de la Navidad o lotería, de verdad que ni lo se, la primera vez que lo ví, tan horroroso me dí una panzada de reir que se me saltaron las lágrimas de la risa que me dió y a criticarlo lógico y si no quiere que no hubiese salido en ese anuncio tan horroroso el cual le resta categoría a la DIVA, propio de una película de terror...Ja,ja,ja.
Un abrazo y BFDS.

KRT ha dit...

En Baulenas i tu teniu tota la raó, Josep. També l'Empar Moliner en va parlar fa uns dies. Una catalunya independent ha d'estar (estarà) oberta a tothom, parlin la llengua que vulguin i pensin com vulguin: la llibertat és això. El que fa riure és que gent que es proclamen demòcrates posin pegues a celebrar un referèndum on la gent pugui votar SÍ o NO amb tota llibertat (o que pretenguin que la pegunta sigui confusionària per embolicar la troca). I naturalment, aquests "patriotes" que evadeixen el capital em mereixen molt respecte com a artistes, però no pas com a "patriotes" de cap pàtria, ni de la meva ni de la seva.

Montse ha dit...

La senyora Caballé va tenir la seva glòria. Era divina.

ja ho he dit: era.

Li caldria retirar-se amb dignitat.

A mi m'és igual que se senti espanyola, d'altra banda,parlar costa molt poc, però mentrestant, els calés a Andorra. Ni tan sols a Espanya.

Relatus ha dit...

Bé, per més diva que sigui (i andorrana) el seu vot només compta un. Que voti el que vulgui que nosaltres ja votarem que sí!

Josep ha dit...

Hola José Manuel, esta señora, igual que cualquier persona se puede sentir de donde mejor crea. Si se siente española yo no la voy a criticar por ello, como si se siente catalana o alemana, faltaria más. Y si empiezo a poner nombres no terminaria, tu lo sabes. A mi lo que me duele es que tanto ella como muchos artistas, futbolistas, o cualquiera que se le llene la boca de patriotismo y luego el dinero lo lleva a otro pais. Es esto lo malo.
Un abrazo

Josep ha dit...

Rodericus, ja se que els diners no té pàtria i cadascun és molt lliure. Si tants diners té doncs mira que ho porti a Andorra,jo no puc ser-hi res, però què no ens vinguin amb la llàgrima ni els petons a una bandera espanyola o una senyera, que m'és igual, jo no tinc res contra ningú. I qui diu aquesta senyora, diu Julio Iglesias , l'Arancha i molts altres. Doncs quina classe de patriotes són ells, no? Pel que fa al que dius de començar un nou país sense els mateixos vicis et dono la raó, però tampoc esperem que desapareguin en quatre dies. Està tan arrelat tot...

Una abraçada.

Josep ha dit...

Hola Mª Trini, gracias por pasar por aqui para hablar de esta señora. Yo como diva no digo nada, ya se que era sensacional, en todo caso podríamos hablar de ella y Mª dels Angels, pero tampoco. Yo solo digo que mucho hablar, mucha lágrima a favor de unos aqui y otros allí y al final el dinero en Andorra, que también se que no hace cuatro dias de esto.

Un beso.

Josep ha dit...

KRT , no podem estar més d'acord . Aquesta senyora em mereix tots els respectes com a artista , com altres en tenis o futbol , però aquest no és la qüestió . És veritat que aquesta Catalunya ha d'estar oberta a tothom, - com sempre ha estat - i clar , que parlin la llengua que vulguin. Però aquestes mateixes persones que tan "patriotes" i tanta llibertat proclamen no se'ls sent dir que a Catalunya se li deixi votar encara visquessin al lloc on han evadit seus diners.
Moltes gràcies.

Una abraçada.

Josep ha dit...

Hola Montse, és veritat què parlar costa molt poc, i no dubtem que era divina, però empipa molt que parli aquí d’una manera i fora d’un altre. Si vol ser al que sigui doncs que ho sigui y si vol ser andorrana també, què no passa res.
El què passa és què llavors seria una andorrana universal. I això potser no li agradaria tant.

Un petó.

Josep ha dit...

Molt bé, Loreto, estic d’acord, no serem nosaltres que impedirem a la gent que voti el que vulgui votar, tothom té la llibertat de fer el que l’hi mani la seva consciència, només faltaria, però tan si vol ser d'un lloc o un altre que porti als diners allà o què calli.

Una abraçada.

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

La muy sinvergüenza, vetó a Mª de los Ángeles, que cantaba mejor que ella...Y se murió de tristeza y dejada por nuestras instituciones culturales, todo para la Caballé.

Con su hermano director al frente, y como dice el refrán cria buena fama y échate a dormir.
Un abrazo Josep, y BFDS.

Josep ha dit...

Yo desconozco este mundo, Mª Trini, se que tenia problemas con Victòria dels Àngels, por motios de --La diva soy yo!-- Como ocurre en todas partes, pero en ella más, su marido, su hermano, el Liceo...
De todas formas como Victòria dels Àngels era muy buena actuaba por todo el mundo y recibia premios por todos los sitios y aquí también, pero vamos, que una persona así decepciona a medida que te enteras como es. Sin menospreciarla como artista, que realmente era muy buena.

Buen fin de semana.

Un petó.

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...