Cercar en aquest blog

dimecres, 4 d’abril del 2012

una qüestió de dignitat /una cuestión de dignidad

Antoni Bassas

La sentència del català a l’escola.
Per començar, mirem-nos-ho amb serenitat: Catalunya n’ha passat de molt pitjors i, a diferència del drama de la guerra, l’exili i la dictadura dels nostres pares, res del que passi ara no ens agafa ni captius ni desarmats.
Autoestima
Som al cantó correcte de la història. Malgrat tots els intents d’aniquilació, Catalunya i la seva llengua encara existeixen, mil anys després. Aquells que abracin la causa de la llibertat i de la cultura no poden sinó abraçar la causa de Catalunya.

Persistència:
A vegades, cal repetir el que és obvi. Per a nosaltres, l’espanyol és més que un idioma útil per anar pel món, i per a molts de nosaltres, és una llengua de la família, si no la llengua de la família.
La seva superioritat demogràfica és tremenda, sense oblidar que estem obligats a saber-lo per llei. Per això tots els catalanoparlants som bilingües. Per això el nostre sistema educatiu garanteix el coneixement del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori. Els catalanoparlants no tenim cap problema amb l’espanyol, sinó amb l’anglès.
Qualsevol que no negui la realitat de Catalunya sap que l’únic problema real és al revés: com garantir el coneixement i l’ús del català de tothom que viu a Catalunya, sobretot ara, quan per a centenars de milers d’immigrants la llengua de la família és l’amazig, l’àrab, l’urdú o l’espanyol de Sud-amèrica. Aquest és el problema i per això la immersió és imprescindible.
Indignació:
Catalunya va seguir els procediments previstos a la llei i va votar si a l’Estatut, malgrat que ja venia retallat pel Congrés, víctima de la calculada histèria política del Partit Popular i l’ànima jacobina del PSOE.
Un Tribunal Constitucional desacreditat el va sentenciar políticament, i ara resulta que hem d’anar cap enrere? De cap manera. La dignitat passa per un gest excepcional de desobediència.
Així s’han comportat altres pobles en el curs de la història, i ara ens toca a nosaltres. (Això sí, no fem escarafalls amb les sentències si després no som capaços d’aguantar una conversa en català o ens dirigim en castellà a un desconegut.)
Fer un pensament:
No podem continuar vivint en aquest continu estrès nacional. No podem admetre que Espanya ens tracti com una nosa, que presenti la llengua catalana en termes de conflicte, que ens esgoti fiscalment, que ignori la nostra producció cultural, que hagi arribat a boicotejar-nos comercialment i que, a sobre, alimenti i propagui diàriament la mentida sobre Catalunya, tant se val que parli de llengua o d’impostos. Ja fa massa temps que dura, i tots ho veiem. Les crides al desacatament de la sentència d’aquests dies, o a la insubmissió fiscal mesos enrere, són manifestacions d’un malestar constant que evidencia un problema de fons que no fa més que créixer i que ja no podem ignorar ni llegar a la pròxima generació: l’única convivència possible amb Espanya és la de dos bons veïns. Catalunya no pot continuar sent tractada amb els mateixos drets que un menor d’edat.
Ser catalans és la nostra manera de ser al món. Massa gent ha patit tortura, presó, exili o mort per preservar la nostra identitat. La resposta que ara donem, i singularment la que donin els partits polítics catalans, és una qüestió de dignitat
Antoni Bassas

La sentencia del catalán en la escuela.
Para empezar, miremos esto con serenidad: Cataluña ha pasado de mucho peores y, a diferencia del drama de la guerra, el exilio y la dictadura de nuestros padres, nada de lo que pase ahora no nos coge ni cautivos ni desarmados.
Autoestima
Estamos en el lado correcto de la historia. A pesar de todos los intentos de aniquilación, Cataluña y su lengua aún existen, mil años después. Aquellos que abracen la causa de la libertad y de la cultura no pueden sino abrazar la causa de Cataluña.

Persistencia:
A veces, hay que repetir lo obvio. Para nosotros, el español es más que un idioma útil para ir por el mundo, y para muchos de nosotros, es una lengua de la familia, si no la lengua de la familia.
Su superioridad demográfica es tremenda, sin olvidar que estamos obligados a saberlo por ley. Por eso todos los catalanohablantes somos bilingües. Por eso nuestro sistema educativo garantiza el conocimiento del catalán y el castellano al final de la enseñanza obligatoria. Los catalanohablantes no tenemos ningún problema con el español, sino con el inglés.
Cualquiera que no niegue la realidad de Cataluña sabe que el único problema real es al revés: como garantizar el conocimiento y el uso del catalán de todos los que viven en Cataluña, sobre todo ahora, cuando para cientos de miles de inmigrantes la lengua de la familia es el amazig, el árabe, el urdu o el español de Sudamérica. Este es el problema y por ello la inmersión es imprescindible.
Indignación:
Cataluña siguió los procedimientos previstos en la ley y votar si al Estatuto, aunque ya venía recortado por el Congreso, víctima de la calculada histeria política del Partido Popular y el alma jacobina del PSOE.
Un Tribunal Constitucional desacreditado lo sentenció políticamente, y ahora resulta que tenemos que ir hacia atrás? De ninguna manera. La dignidad pasa por un gesto excepcional de desobediencia.
Así se han comportado otros pueblos en el curso de la historia, y ahora nos toca a nosotros. (Eso sí, no hacemos aspavientos con las sentencias si después no somos capaces de aguantar una conversación en catalán o nos dirigimos en castellano a un desconocido.)
Hacer un pensamiento:
No podemos seguir viviendo en este continuo estrés nacional. No podemos admitir que España nos trate como un estorbo, que presente la lengua catalana en términos de conflicto, que nos agote fiscalmente, que ignore nuestra producción cultural, que haya llegado a boicotear hacernos comercialmente y que, encima, alimente y propague diariamente la mentira sobre Cataluña, no importa que hable de lengua o de impuestos. Ya hace demasiado tiempo que dura, y todos lo vemos. Las llamadas al desacato de la sentencia de estos días, o la insumisión fiscal meses atrás, son manifestaciones de un malestar constante que evidencia un problema de fondo que no hace más que crecer y que ya no podemos ignorar ni legar a la próxima generación : la única convivencia posible con España es la de dos buenos vecinos. Cataluña no puede seguir siendo tratada con los mismos derechos que un menor de edad.
Ser catalanes es nuestra manera de ser en el mundo. Demasiada gente ha sufrido tortura, prisión, exilio o muerte para preservar nuestra identidad. La respuesta que ahora damos, y singularmente la que den los partidos políticos catalanes, es
una cuestión de dignidad
Antoni Bassas



Via:http://mdemartona.blogspot.com.es/

10 comentaris:

Eastriver ha dit...

En Bassas és un d'aquests periodistes que arriben a l'alçada d'un intel.lectual, d'un pensador, d'un esperonador cultural i social.

Totalment d'acord amb ell, és clar.

Què et semblen els presupostos del Rajoy? Avui el sentia parlar: no hemos recortado de funcionarios, no hemos recortado de allí, no hemos recortado de más allá... I jo pensava, cony, digue-ho tot: hemos recortado de los catalanes.

N'estic molt fart de tot plegat.

Tot Barcelona ha dit...

Crec que te una bona part de raó ¡¡¡
Salut

Josep ha dit...

A mi em sembla que Rajoy haurà de baixar del burro. No crec que això es pugui mantenir molt de temps. També m'agradaria que Catalunya plantés cara aquesta Espanya que cada vegada ens fot més. A veure si al final hauré de pensar que tenim ànima d'esclaus.
I pel que fa a funcionaris aquí a casa crec que encara esteu pitjor que en resta. Allà tampoc descompten res. A pagar els tontos.
Una abraçada Ramon.

Josep ha dit...

Miquel, ya lo creo que tiene buena parte de razón, o más si cabe.

salut.

genetticca ha dit...

Som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol....

Aquí a Eivissa, protesten a les escoles perque diuen s'imposa el català,pero cualsevol pages s'esfoçaamb aprendre altres llengües perque rutlli el negoci del turisme.
Diuen que el catalá no es rentable.
Coses d'aquesta vida, tant desmillorada.

Una abraçada

Montse ha dit...

Tota la raó, i ja es hora que jo faci l'esforç.
Petons.

Diana Puig ha dit...

Hay cosas Josep que por mucho que se quiera no se pueden eliminar, ni olvidar, los sentimientos hacia lo que sientes que es tuyo que te pertenece en tu vida, en tu historia, tu cultura que son parte de tu vida y lo ha sido de toda tu familia, padres…Eso nadie lo puede cambiar y si es “questió de dignitat, clar que si estimat amic meu”.

didi.

Josep ha dit...

Genetticca, Creo que Eivissa en questión del idioma lo tiene perdido. Ojalá me equivoque como sucedió en Mallorca, que yo creia una cosa y luego cientos de miles resulta que no quieren que se pierda. Eivissa vive de otra cosa. Y si lo miras bien allí es una lengua que esta apagada, solo son los viejos del lugar quienes lo hablan, pero a un alemán no le vengan con esto, ni sus fiestas culturales, casi igual que la gente de cualquier lado que va a cualquier lado.
Entro todo esto quiero destacar, y quiero que la conozcas es a Diana Puig, que estaá aqui para comentar.

No lo olvido, ni lo olvidaré nunca:
"Som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol"..

Un petó amiga.

Josep ha dit...

Montse, tu i tots. Ells ens entenen pergectament. Bé, dons jo els i parlaré en catalá i si no el saben pero m'entenen amb contestarán en castallá. ja entic prou.
Un petó.

Josep ha dit...

Didi, gracias como siempre. Yo lo siento en el alma, pero quisiera que muchos españoles entendieran tus frases. Que dirian ellos si las circunstancias nos llevaran a hablar chino por narices. Que dirian acerca de su cultura y su españolismo?.
Después aqui querida amiga a medida que Madrid dice no a Catalunya con normalidad se ha ido crendo una cosa especial: El que no era nada se hace político, el que ya lo era se hace nacionalista, y el que ya lo era se hace independentista por dos razones: por sentimiento(los menos) y por el bolsillo los mas.
Y aquí nos tienes, que en un par de años se ha pasado a no nombrar la palabra independentismo(en general), a escucharla todo seguido. No te extrañe que un dia uno de los dos diga adios al otro.

Pienso y no creo que vaya muy desencaminado que tu eres la única o de las pocas personas que ha aprendido el catalán. Y ya sabes como te agradezco que lo hayas hecho.
Fíjate en una cosa, no es el mismo agradecimiento que tu aprendas en mio que yo (en un supuesto) aprenda el tuyo, por la sencilla razón que tu ya cuentas con ello.

Aqui mismo hay una estupenda mujer que me gustaría que algún dia os conocierais. Vive en el mismo lugar que tu. Es Genetticca, no es su nombre claro.

Ah! otra cosa, te recomiendo que visites este blog. No te arrepentirás
http://elfardemaians.blogspot.com.es/2012/04/inexistentes-nuevos-modelos.html

T'estimem tots.
Unpetó.

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...