Cercar en aquest blog

diumenge, 22 d’abril del 2012

Sant Jordi. Patró de Catalunya



Para todos vosotros
Es difícil de entender para quien no lo ha vivido nunca, la fiesta de Sant Jordi en Catalunya. Es una jornada festiva y popular en que las paradas de libros, las rosas y especialmente ríos de gente, toman las calles de todas las localidades catalanas. La celebración no puede ser más sencilla: el ritual consiste en pasear, comprar una rosa, un libro o las dos cosas, para regalar a las personas queridas, familiares y amigos. Aunque no es festivo, Sant Jordi y el paseo obligatorio llenan las calles y plazas convirtiendo la jornada en una singular fiesta nacional que se celebra en un día laborable
El origen de esta fiesta tan singular la encontramos en una mezcla de tradicions y constumbres de épocas diferentes. Concide el hecho de que Sant Jordi sea el patrón de Cataluña (de forma oficial desde el año 1456, aunque se le veneraba desde el siglo VIII), con la costumbre, también medieval, de celebrar una feria de rosas o "de los enamorados" en el Palacio de la Generalitat.
A estas celebraciones más tradicionales se le añadió el Día del Libro, instaurado en España en 1926. La celebración literaria acabó haciendo una mezcolanza con las tradiciones catalanas creando una jornada de gran aceptación ciudadana.
La costumbre de obsequiar a la amada con una rosa se ​​fue extendiendo hasta llegar a ser, como lo es en la actualidad, una fiesta típica celebrada en Catalunya para todos.
 No podemos olvidar el cariz nacionalista que siempre ha tomado la fiesta, más grande aún cuando la nacionalidad catalana era negada del todo, y su símbolo ha sido la bandera colgada de la casa de la villa de cada localidad y de cada hogar










En cuanto a este fastástico libro me gustaria deciros lo mismo que Ferran Adriá.

"Esta obra es un pozo de conocimientos sobre el monasterio de Sant Benet".



SINOPSIS

«Lobra és un pou de coneixement sobre el monestir de Sant Benet.» (Ferran Adrià)

«El llibre és molt divertit i alhora profund. Un plat ben cuinat, sí senyor!» (Andreu Buenafuente)


No és la primera vegada que Ramon Carreté i Adolf Todó escriuen a quatre mans. Ja ho van fer aEl gran horitzó, una faula per orientar els lectors en un món canviant en el qual cal saber aprofitar les oportunitats. Ara, a Lombra de Sant Benet senfronten a la Història --en majúscula-- del monestir de Sant Benet de Bages i ens la presenten a través de catorze històries --en minúscula. Són escenes de ficció, improbables però no impossibles, en què els personatges i sovint el mateix monestir senfronten a canvis, crisis o dificultats que poden reorientar profundament les seves vides. I, aquí també, caldrà saber aprofitar les oportunitats, encara que sigui amb lajut duna ombra misteriosa.

Amb relats que barregen la versemblança històrica amb certa llibertat narrativa, els autors ens fan imaginar o reviure episodis com la fundació del monestir, la por de lany mil, la construcció de la Sèquia de Manresa, lepidèmia de pesta negra del segle XIV, lesplendor del monestir en temps de labat Frigola, la seva decadència o la vida familiar del pintor Ramon Casas.



Ramon Carretéés doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Autor de diversos llibres dhistòria local, ha publicat articles i monografies sobre filologia, onomàstica i història en revistesespecialitzades i miscel·lànies.

Adolf Todóés doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia - San Diego. Ha estat professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i des de 1987 ho és d?ESADE. Després de ser director general de Caixa Manresa i de Caixa Catalunya, actualment és president de Catalunya Banc. Ha publicat articles sobre economia i gestió empresarial en revistes especialitzades internacionals i a la premsa del país.

Tots dos són autors dEl gran horitzó(Angle Editorial, 2007).
clic para ampliar.

Molt agraït, Ramon. És un gran honor per a nosaltres..




18 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Moltes gràcies Josep, bon día de Sant Jordi, Abraçadas, Mari Trini.

Eastriver ha dit...

M'has deixat de pedra... No tenia ubicat al Ramon, el bloc del qual segueixo amb ganes com bé saps. I mira que havia sentit a parlar d'ell, i de forma molt elogiosa. Com pensar que el Ramon de qui m'havia parlat tant una companya de feina era el mateix del bloc? El món és un mocador. I mira, m'has donat una idea: aquesta ombra pinta molt bé.

Hada Isol ♥ ha dit...

http://forosimg.ya.com/html/common/uploadedimages/r/3/i_1vlonwdpcq9b9_ors5bx3r.jpg

Hada Isol ♥ ha dit...

Feliç diada de Sant Jordi Josep! un abrazo grande!!!!!!!!!!!!!! molt molt gran!

Tot Barcelona ha dit...

Gracies ¡¡¡ i bon dia ¡¡ salut

Amelia ha dit...

¡ Feliz día de San Jordi ! la verdad es que a quién no le gusta recibir una rosa y un libro, solo a los marcianos jajja o permiteme dudar que si hay vida en otros planetas no amen la naturaleza y las letras, la comunicación.

Disfruta vuestra festividad que en parte es de toda España, a mi me encanta ver en el telediario el Día de san Jordi, con calles repletas de tiendas prefabricadas con millones de libros, con escritores firmando y rosas por todos los lados, que fiesta más bonita si señor!!

Un besitoooooooooo.Amelia.

Josep ha dit...

Una abraçada molt gran Mari Trini, disfruta força de La Diada de Sant Jordi.
Una rosa i un petó.

Josep ha dit...

Que genial, Ramon, i ho has descobert pel llibre?. M’agrada, m’agrada molt! Doncs la veritat és que en té tants, sobretot de documentació .... És un home savi ...
Gràcies .
Una abraçada.

Josep ha dit...

Isabel, lo mismo te deseo.
Rosas y besos querida amiga!!!!!

Josep ha dit...

Amelia, hoy es un dia de aquellos que a uno se siente orgulloso de ser de donde es.
Ven esta tarde por Las Ramblas, no se te olvidará jamás!

Una rosa.

Un beso

Mari-Pi-R ha dit...

Una bonita tradición la fiesta de San Jordi en Catalunya, por aquí no hay ninguna celebración del libro.
Un abrazo

Montse ha dit...

Y la senyera, Josep, ondeando al viento, que en mi balcón hace y mucho.
Feliç diada.

Josep ha dit...

Mari-Pi-R. Es una fiesta preciosa, para muchos de nosotros, los catalanes, podríamos decir que es nuestra Fiesta Nacional, además del !! de Setiembre. Yo creia que tu eras de por aquí y conocias o habias oido de esta tradición.
Si no te importa, podrías decirnos de donde eres?

un beso.

Josep ha dit...

Feliç Diada Montse, yo a pesar de todo este dia es cuando sale aquella lucecita que nos quieren apagar y me doy mas cuenta que nunca: hablo en catalán,
pienso en catalán,
escribo en catalan,
sueño en catalán,
amo en catalán,
me ilusiono en catalán,
recuerdo en catalán,
imagino en català,
gozo en catalán,
leo en catalán,
lloro en catalán,
me emociono en catalán,
estudio en catalán...
vivo en catalán!
Si no me dejan hacer todo esto...
Que me dejen seguir mi camino.

Un petó.

Antonio ha dit...

Estupendo relato y homenaje a la rosa y al libro. Yo también colgué algo sobre el libro en mi blog, pues, por suerte, se ha generalizado esa fiesta en el resto de España.
Un abrazo

KRT ha dit...

Gràcies Josep, per parlar del llibre sobre Sant Benet de Bages. El vam escriure per contribuir a donar a conèixer aquest monestir on es combinen el romànic (amb un claustre extraordinari), el gòtic (palau de l'abat), el barroc (església, sostre de la cripta, fragments del retaule) i el modernisme (estances de Ramon Casas)i convidar els que no el coneguin a visitar-lo, i els que ja el coneixen a tornar-hi. Amb un recull d'històries de ficció, que volíem amenes, ambientades en èpoques diferents però en un marc únic, el del monestir, i sobre un fons històric documentat amb bibliografia i notes. Espero que t'agradi.

I quina sorpresa, Ramon Eastriver, de saber que tenim amistats comunes! Allò de l'anella de les sis coneixences que abasten tot el món sempre funciona... M'agradarà que me'n parlis amb més detall. Una abraçada.

Josep ha dit...

Muchas gracias, ahora pasaré por tu blog. Perdón por el retraso, voy fatal de tiempo, es verdad.
Antonio, como tengo plena confianza contigo te ruego por favor que difundas a tus amistades esta fiesta,
nadie mejor que tu para hacerlo.

Un abrazo.

Josep ha dit...

Una abraçada per a tu Ramon, i reitero les gràcies per tot.
El llibre, senzillament fantàstic!

Trampa de foc (I) de Núria Martí Constans

     Els primers anys del segle XX van ser anys d’avenços, creixement i revolució.   En aquell món dinàmic, les dones hi van tenir un paper ...