Cercar en aquest blog

dilluns, 12 de setembre del 2011

"Per un país de tots, l'escola en català"





"Per un país de tots, l'escola en català"



Extracte del manifest de Somescola.cat

El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb una interlocutòria en forma d’ultimàtum. Aquest fet atempta clarament contra el model d’escola catalana, un model que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys.
La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular a les aules garanteix el coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya i ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions europees i internacionals.
Aquest model educatiu ha contribuït a pal•liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte del castellà, en diferents àmbits, alhora que s’ha demostrat eficaç en l’acollida i la inclusió social dels infants i joves dels darrers moviments immigratoris, tot contribuint a mantenir la cohesió dels nostres pobles i ciutats.
Les persones, entitats i centres educatius agrupats en la plataforma Somescola.cat
subratllem:
Que l’ensenyament en català, mitjançant la immersió lingüística, ha de continuar essent un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separació entre comunitats ni discriminacions de cap mena.
Que cal reforçar el model d’escola catalana i millorar la seva qualitat, per tal de garantir un bon coneixement de les llengües oficials que possibiliti l’ús del català en tots els àmbits socials, econòmics i culturals.
En conseqüència:
Rebutgem les sentències del Tribunal Suprem espanyol i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l’escola catalana, així com les demandes que les han inspirades.

Fem una crida a continuar reforçant el model d’escola catalana i a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la cultura i la cohesió social de Catalunya.
Animem les persones, les entitats i tota la comunitat educativa a comprometre’s de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure.
Per adherir-se al manifest:

Apel·les Mestres (1854-1936)

La meva llengua

No em preguntis per què, però l’estimo
de cor, la meva llengua;
no ho preguntis en va, sols puc respondre’t:
«L’estimo perquè sí, perquè és la meva».

L’estimo perquè sí; perquè eixa parla
és la parla mateixa
que al son d’una non-non la més hermosa
bressa amorosament ma son primera.

L’estimo de tot cor, per catalana,
l’estimo perquè en ella
la rondalla primera em contà l’àvia
un capvespre d’estiu mentre el sol queia.

L’estimo de tot cor, perquè en descloure’s
l’exquisida poncella 
de mos vint anys, aquell sublim «t’estimo»
va dictar-me l’amor en eixa llengua.

L’estimo de tot cor, perquè la parlen
els meus amics de sempre,
els que ploren amb mi i els que amb mi riuen,
els que em criden avant! i avant m’empenyen.

L’estimo de tot cor, perquè cigales,
i espigues i roselles,
i els rossinyols i el mar i el cel i l’aire
sos grans secrets en català em revelen.

L’estimo de tot cor, perquè no en trobo
de més franca i més bella...
I em preguntes per què? I això em preguntes?
L’estimo perquè sí, perquè és la meva.

6 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Totalment d'acord, el Josep Cuní, en tv8, està parlant sobre aquest tema, ja saps que el van acomiadar de tv3, i s'ha anat a la competència, és de 7 a 10 nit cada dia de dilluns a divendres ...
Abraçades Mari Trin

Tot Barcelona ha dit...

Estic d´acord ¡¡¡ salut

Josep ha dit...

Mª Trinidad, si este pais fuese normal todo esto no pasaría de ninguna forma. Hoy estaba escuchando a un profesor de una universidad de EEUU ( no se escribir el nombre) y decía que nunca por aprender en un idioma minoritario, se deja otro más importante. Y es así, son ganas de lo que ya sabemos desde hace 300 años.
Un beso.

Josep ha dit...

Miquel, que facin el que vulguin, però pena els hauria de donar. 30 anys amb aquest sistema i surten ara una altra vegada. Ja estic fart.
Salut!

APU Barcelona ha dit...

Despreciable!

Generalitat y Ayuntamiento de Barcelona deciden no conservar la villa romana de La Sagrera.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/las-obras-sagrera-sepultan-una-parte-villa-romana-1150048

m.eugènia creus-piqué ha dit...

Estic d'acord amb tot, d'en Pau Casals que et diré, doncs que m'emociona al sentir-lo, quins pebrots va tenir al negar-se a tocar. El cant dels ocells hauría de ser l'himna de Catalunya. Un petonet Josep.

Anne Frank

  Annelies Marie Frank , més coneguda com Anne Frank (12 juny 1929  – març de 1945), fou una adolescent alemanya jueva nascuda a Frankfurt d...